Skip to main content
Leiders GezochtTVUitzending Gemist

Aflevering 6: De Interactieve leider

By 13 december 20103 Comments

De toekomstige leider is niet langer directief, maar interactief. Leiding geven is niet langer een kwestie van ??nrichtingverkeer. De leider biedt aan, staat in wisselwerking, bevindt zich tussen z?n werknemers en speelt verschillende rollen. Organisaties veranderen door voortschrijdende technologie die communicatielijnen zowel versnelt als verkort. Geografische afstanden vormen geen belemmering meer om samen te werken. Het is in de toekomst zaak de technologie voor je te laten werken. De leiders van nu bieden structuur aan, niet zozeer de kennis.

Met: Marissa Mayer, Byron Reeves, Daniel Pink, Theo Rinsema en Philip Rosedale

> Twitter over aflevering 6

3 Comments

  • anna schreef:

    een prachtige en boeiende uitzending!
    HEt deel waarin Smit de bedenker van Second World interviewt is voor mij reden om alle websites over en van Smit uit te pluizen.
    En nu maar zoeken naar ‘ the love machine’……….
    het nieuwe human capital is groeiend itt de macht van de grote witte mannen on top of an organsatie die zich de zonnekoningen wanen.
    een opluchting om te leren dat er inmiddels ook andere ideeen zich ontwikkelingen die een nieuw leiderschap zullen maken!
    Prachitg!
    T.V om je op te verheugen en naar uit te kijken!

  • Rob Postma schreef:

    Ik heb het programma op televisie gezien..Het ?nieuwe werken? voor mij iets wat ik al meer dan 10 jaar doe en wat we binnen onze (virtuele) onderneming Contracked (www.contracked.com) dan ook hebben verheven tot een life style. We hebben bijvoorbeeld geen fysiek kantoor, geen auto’s van de zaak en kunnen overal ter wereld trategische, tactische en operationele activiteiten verrichten. Het bedrijf bestaat naast de directie (de oprichters), niet eens uit werknemers maar uit een indirect (virtueel) netwerk.

    Opvallend uit de documentaire is de reactie van second life CEO Philip Rosedale. Opvallend omdat het ongenuanceerde opmerkingen zijn (op het gebied van beoordeling). Het haalt de waarde van de documentaire wat mij betreft onderuit terwijl het nadenken daarover weer een ander beeld oplevert. Hij hoort dan ook niet in het rijtje thuis van innovatoren op dit gebied. Natuurlijk is het beoordelen van collega’s een belangrijk aspect maar er is een verschil tussen de echte wereld en de virtuele wereld. Ten tijde van mijn werk voor het beursgenoteerde Amerikaanse Taleo (Global Leader van Talent Management oplossingen), hebben we ervaren dat de wijze waarop mensen nu al (kunnen) communiceren met elkaar, een enorme boost kan geven in de ontwikkeling van een individu. Juist bij grote wereldbedrijven zoals een Shell of een HP die voortdurend op zoek zijn naar de juiste mensen. Als je ze wilt vinden zul je ze eerst in beeld moeten hebben. Transparantie daarin is key, en dat is een belangrijk onderwerp voor beursgenoteerde ondernemeningen want niet alles mag daarin transparant zijn (denk maar eens aan handelen met voorkennis). Dus niet een beoordeling door een persoon (die wellicht geheel niet in staat is echt te kunnen beoordelen zoals Rosedale stelt) is van belang want dat is behoorlijke te beinvloeden (cherry picking zoals als jij mij goed beoordeeld, dan…..). De modellen liggen dus veel genuanceeren maar zeker niet ingewikkelder.

    Dezelfde transparantie genereert echter oneindig veel mogelijkheden om het “nieuwe werken” buitengewoon succesvol te maken, succesvol voor iedereen. Ook combineert deze transparantie het zakelijke leven met het private leven en loopt dit leven op enig moment volledig in elkaar over….ook tijdens de kerstdagen of tijdens een vakantie. Dat lijkt onaangenaam maar het tegendeel is waar want het loopt ook door elkaar bij het afzemmen voor Diploma A of het bereiden van het avondeten voor het gezin. Doordat er meer nadruk komt te liggen op een samenvoeging van taken, verantwoording en de bijhorende bevoegdheid is het juist die verantwoording die het zakelijke en private door elkaar laat lopen.

    Grappig is de opmerking over de parkeerplaats van de leaseauto van de MD van Microsoft. Denk maar eens na over de volgende stelling: Who needs a company car in het nieuwe werken?

    mvg

    Rob Postma
    co-founder Contracked
    (http://www.contracked.com)