Q&A over De Prooi

Vorige week vroeg de redactie van De Prooi via de Facebook pagina vragen te stellen aan Jeroen Smit. Zij hebben een selectie gemaakt en deze aan hem voorgelegd.


Wat heeft ABN/AMRO van dit hele proces geleerd en in veranderend gedrag laten merken? [Wilma Broeseliske]

“Dat zal van bankier tot bankier verschillen. Maar ik ben optimistisch en geloof dat de meeste bankiers hun vak uitoefenen omdat ze het een mooi vak vinden en ze dienstbaar willen zijn. Ik geloof ook dat heel veel bankiers zich nu ook weer, nadat ze met belastinggeld zijn gered, realiseren dat ze werkelijk belangrijk zijn voor de samenleving waarin ze opereren.? Ze zullen weer leren, stap voor stap, om van dat psychisch inkomen te gaan genieten en om bonussen minder belangrijk te gaan vinden. Maar pas op; dat betekent niet dat we het probleem hebben opgelost. We zullen altijd crises hebben omdat we (mensen en dus ook bankiers) in tijden van voorspoed over het onstuitbare talent beschikken te geloven dat die voorspoed nooit voorbij zal gaan.”


Was de tekst van de speech van Groenink in de Koepelzaal authentiek of fictie? [Daan Andriessen]

“De speech in de tv-serie is een compilatie van boodschappen die Groenink in zijn Raad van Bestuur tijdens zijn eerste jaar als CEO heeft uitgedragen.”

Probeer je de financi?le wereld te veranderen? [Edwin Brook Hoogerbrugge]

“Nee, ik heb geprobeerd te reconstrueren wat er mis is gegaan bij ABN AMRO. Dat is de taak van een onderzoeksjournalist. Het is aan de lezers, de ontvangers, van dit verhaal om er wel of niet iets mee te doen.”

Dat de raad pas na twee jaar ingreep en dat Martinez niet eens wist dat hij baas was van Groenink vind ik echt stuitend. Hoe heeft de raad van commissarissen dit zover kunnen laten komen? [Arthur Lettinga]

“Raden van Commissarissen staan, maar stonden toen vooral, op vrij grote afstand van de dagelijkse gang van zaken. Ze kwamen zes tot acht keer per jaar bij elkaar. Allemaal (overwegend) oudere mannen met zeer drukke banen, die ook graag wilden geloven dat de bestuurders van de bank wel zouden weten wat goed voor ze was…”

Wat is het verschil tussen ABN-AMRO en ING en wat hebben DNB, AFM en de Nederlandse overheid van de mislukte verkoop en bijna ondergang van de ING-Groep geleerd? [Wan-Ho Groenenstein]

“De belangrijkste les is natuurlijk dat dit soort systeembanken die niet om mogen vallen, te laten regeren door de wens om zo veel mogelijk waarde voor aandeelhouders te genereren. Die vragen altijd meer, met als gevolg dat bankiers zich als echte ondernemers gaan gedragen, risico?s gaan lopen om hogere rendementen te realiseren etc. Een goede bankier is een halve ambtenaar – dat weten we n?. Als het mis gaat worden het hele ambtenaren en de bank wordt staatsbank en is, v??r alles, risicomijdend en vertrouwenwekkend.”

Heb je ooit gesproken met Rijkman Groenink over het boek? Of weet je uit kringen rond hem wat hij van het boek vind? [Menno van der Ploeg]

“Normaalgesproken vertel ik niet met wie ik wel of niet heb gesproken. Maar omdat Groenink al op een aantal plekken heeft verteld dat hij met mij heeft gesproken is dat in dit geval een beetje raar. Dus ja, ik heb vier keer uitgebreid met hem gepraat in mijn poging het allemaal zo goed mogelijk te reconstrueren.”

Wanneer en aan wie wordt de bank voor welk bedrag verkocht? [Stefan Speetjens]

“Ik denk dat ABN AMRO over twee jaar weer naar de beurs wordt gebracht. Ik hoop dat dit heel voorzichtig gebeurt. Dat wordt uitgelegd aan toekomstige beleggers: U krijgt een rendement van maximaal 5 – 6 procent? Het gaat hier immers om een bank die niet failliet mag gaan. Dat zal de belastingbetalers namelijk nog een keer heel veel geld gaan kosten.”

Eigenlijk heeft Rijkman Groenink het voor de eigenaren van dit toen nog private bedrijf, de aandeelhouders, heel erg goed gedaan. [Andre Verschoor]

“Tsja, de aandeelhouders van ABN AMRO hebben inderdaad goede zaken gedaan. Probleem is wel dat die belangrijke bank (geen bank was z? internationaal) voor het Nederlandse bedrijfsleven er nu niet meer is. Vanuit het perspectief van het Nederlandse bedrijfsleven is de schade groter dan die eenmalige klapper die, veelal buitenlandse, aandeelhouders in 2007 hebben gemaakt. Met andere woorden: het is onverantwoord voor een systeembank om het belang van aandeelhouders op de eerste plaats te zetten.”


Zo zie ik dus ook hoe vals de macht van het geld is… Wat een donderstralen daar aan de top die aan de touwtjes trekken. Bizar dat ze zo weinig gestraft worden en bijna overal mee weg komen… Kun je hier een reactie op geven? [Eliane de Leeuw]

?Het zijn geen strafbare gedragingen in de zin van ons Wetboek van Strafrecht. Ik begrijp dat ook wel? Niet alleen bankiers hebben zich fout gedragen in die tijd. Politici hebben bankiers tussen 1990 en 2008 opgejaagd en aangemoedigd om vooral veel geld uit te lenen, de economie aan te jagen. Velen van ons, burgers en consumenten, zijn overmoedig geweest en hebben te dure huizen gekocht, etc. Ik wil maar zeggen: bankiers hebben fouten gemaakt, maar het is te gemakkelijk om ze de schuld van alles te geven. Hebzucht zit in ons allemaal.”

bron: Vara / De Prooi

Tags:

Eén reactie om “Q&A over De Prooi”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/remcobro/public_html/jeroensmit.net/wp-content/themes/inspire/includes/theme-comments.php:59 Stack trace: #0 /home/remcobro/public_html/jeroensmit.net/wp-content/themes/inspire/includes/theme-comments.php(18): the_commenter_link() #1 /home/remcobro/public_html/jeroensmit.net/wp-includes/class-walker-comment.php(179): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/remcobro/public_html/jeroensmit.net/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/remcobro/public_html/jeroensmit.net/wp-includes/class-walker-comment.php(139): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/remcobro/public_html/jeroensmit.net/wp-includes/class-wp-walker.php(387): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home/remcobro/public_html/jeroensmit.net/wp-includes/comment-template.php(2174): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /home/re in /home/remcobro/public_html/jeroensmit.net/wp-content/themes/inspire/includes/theme-comments.php on line 59