Februari 2003: het Ahold-imperium stort met een donderend geraas in. Fraude, mismanagement, misleiding, slecht toezicht: in de daaropvolgende negen maanden wordt het bedrijf binnenstebuiten gekeerd en constateren onderzoekers 400 boekhoudkundige onregelmatigheden, bovendien is er bijna een miljard euro aan winst zoek. Beleggers hebben dan al een veelvoud verloren.

Verbijstering alom. Vanaf het begin van de jaren negentig leek het bedrijf bezig aan een onstuitbare opmars. Met groeiende bedrijven op vier continenten hoorde het bedrijf bij de top drie van de grootste supermarktconcerns ter wereld. De grote man achter dit fenomeen, Cees van der Hoeven werd vijf keer gekroond tot manager van het jaar. En ging geloven dat hij alles kon. Hij cre?erde steeds hogere verwachtingen ? en verloor de macht over het stuur. De klant stond niet langer op de eerste plaats, maar de koers.

Op basis van een kleine honderd gesprekken met direct betrokkenen maakte Smit in ?Het drama Ahold? een reconstructie van dit debacle. Waar ging het mis? Waarom werd er niet gecorrigeerd zolang dat nog kon? Dit is het indringende verhaal over de mensen en de emoties achter de cijfers. Het is tevens het verhaal van twee broers, Albert en Gerrit Jan Heijn, die een familiebedrijf uitbouwden tot een begrip in Nederland. Als Gerrit Jan in 1987 wordt ontvoerd en vermoord, komt voor het eerst een niet-familielid aan de top. Was dat het begin van het einde?

Het Drama Ahold gaat naar de 23-ste druk.. Er zijn zo?n 60.000 exemplaren van verkocht. Het boek is uitgekomen bij uitgeverij Balans zie voor meer informatie: www.uitgeverijbalans.nl

Met dank aan het Fonds BJP: Het boek kwam met tot stand met hulp van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Het bestuur schrijft in de inleiding van haar jaarverslag: ?Het bestuur van het Fonds BJP kijkt met voldoening terug op het jaar 2003. Bijna 170 journalisten deden het afgelopen jaar een beroep op het Fonds BJP. Vijftig van de aangevraagde projecten konden worden gehonoreerd. Het grote aantal verzoeken, elk jaar weer, wijst erop dat veel journalisten, en kennelijk ook nieuwe generaties, de behoefte voelen zich bezig te houden met projecten van lange adem. In de dertien jaar dat het Fonds BJP bestaat hebben vele honderden journalisten met een bijdrage van het Fonds gewerkt aan arbeidsintensieve reportages, diepgravende onderzoeken of reconstructies van bijzondere gebeurtenissen of periodes. Het resultaat ? merendeels boeken, soms artikelen of reportages ? wordt doorgaans alom geprezen; het gaat om veel en goed gerecenseerde soms geruchtmakende producten. Het meest recente voorbeeld is het met steun van het Fonds BJP tot stand gekomen boek over het drama bij Ahold van Jeroen Smit. De verschijning ging gepaard met voorpublicaties en tv-optredens, en het boek werd in kranten geprezen als meeslepend, onthutsend en onthullend. Het bestuur verwacht dat in de loop van dit jaar nog meer van dit soort mooie journalistieke boeken zullen verschijnen.?

Zie voor meer informatie: www.fondsbjp.nl