Jeroen-Smit-001[dropcap]J[/dropcap]eroen Smit is per 1 september 2011 benoemd tot hoogleraar Journalistiek aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen.

Smit (1963) is een ervaren onderzoeksjournalist die veelgeprezen boeken schreef over de crisis bij Ahold (Het drama Ahold, 2004) en de teloorgang van ABN Amro (De Prooi, 2008). Hij studeerde Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werd in 2009 verkozen tot haar eerste Alumnus van het Jaar.

Smit heeft een rijke ervaring in de journalistiek. Hij was redacteur bij Het Financieele Dagblad, chef economie bij het Algemeen Dagblad en hoofdredacteur van het weekblad FEM/DeWeek, voordat hij zich vestigde als freelance journalist. De afgelopen jaren presenteerde hij verschillende radioprogramma?s bij BNR Nieuwsradio en was hij presentator bij de actualiteitenprogramma?s Nova en Buitenhof. In 2010 presenteerde hij de documentairereeks Leiders Gezocht voor de NTR.

Als hoogleraar wordt Smit medeverantwoordelijk voor de succesvolle master die de afdeling Journalistiek aanbiedt voor Nederlandse en internationale studenten, en voor de populaire minor Media en Journalistieke Cultuur voor bachelorstudenten.

?Ik heb ontzettend veel zin om, in mijn oude studentenstad, een bijdrage te leveren aan het opleiden van goede gedreven journalisten. Journalisten die op verantwoorde wijze over onze samenleving berichten en tegels kunnen lichten. Journalisten die contact maken met hun publiek en voorzien in de enorme behoefte aan informatie, inzicht en begrip?, aldus Smit. ?Ik vind het spannend juist nu, in een tijd waarin de relatie tussen journalist en publiek in razend tempo verandert, deze rol te mogen vervullen.?

Screen Shot 2016-05-19 at 23.02.49
download het artikelk

Lees de oratie van Jeroen Smit, hoogleraar journalistiek RUG, 14 mei ?2013:
Op eigen benen
verbinden + verdiepen = verheffen + verdienen

Profiel op de website van RUG