Skip to main content
TV

Autodealers met uitsterven bedreigd

By 16 september 2015No Comments

Het gaat slecht in autodealerland. Het aantal showrooms holt achteruit en die trend is nog lang niet ten einde.

Dat zegt Jeroen Smit vandaag in Z Today, de actualiteitenrubriek van RTL Z.

Vele slachtoffers
Een greep uit de slachtoffers van de afgelopen tijd: Markeur uit Alphen aan den Rijn, Auto Centrum Groep uit Goes, het eens zo fabelachtige Pouw autodealers en Van Voorden uit Hilversum. Allemaal moesten zij de afgelopen maanden de deuren sluiten.

Smit: “Het gaat behoorlijk slecht. Het aantal showrooms loopt al tijden terug. Vroeger had je in iedere gemeente minstens 5 showrooms. Daar ging iedereen dan heen om een nieuwe auto te kopen, en er was een gladde autoverkoper die je een auto aansmeerde. Maar nu gaat het al jaren bergafwaarts.”

En het ergste lijkt nog niet achter de rug te zijn. Sinds 2010 is het aantal showrooms al gedaald met 700, maar volgens kenniscentrum Aumacon is de gifbeker nog lang niet leeg. Het instituut verwacht dat er in 2020 nog eens 500 showrooms minder zullen zijn in Nederland. De BOVAG houdt zelfs rekening met een halvering.

Showroom is saai
“Mensen gaan niet meer zo graag naar de showroom. Ze vinden het saai. En die autoverkoper vinden ze toch vaak iets te glad. Iemand die ze iets wil aansmeren, die allemaal hetzelfde zijn en waar ze moeten zeuren over de prijs.”

Ook is de noodzaak van de showroom grotendeels weggevallen. Tegenwoordig kunnen autokopers online alles met elkaar vergelijken: extra opties, kleuren, modellen. Er er zijn zelfs digitale showrooms, waar je met je Virtual Reality-bril in een auto kunt gaan zitten en op je gemak een rondje kan rijden. In Amerika worden soms al auto’s thuisbezorgd voor een testritje.

Autoverkoper blijft bestaan
Toch denkt Smit niet dat er helemaal geen rol meer is weggelegd voor de autoverkoper: “Mensen willen toch nog wel een beetje voorlichting. Vooral over alle extra’s die bij zo’n auto komen. Parkeersensoren, navigatie enzovoorts. Er zijn ook wel bepaalde merken die het beter doen dan anderen.”

Gemiddeld worden er in Nederland per showroom 180 auto’s per jaar verkocht, maar sommige merken doen het veel beter dan anderen. Volkswagen verkoopt bijvoorbeeld 427 bolides per dealer en ook Skoda doet het goed met 337 stuks per jaar

Innovatie
Steeds meer autoverkopers slaan een nieuwe weg in, om de dalende trend tegen te gaan. Volvo gaat bijvoorbeeld vanaf 2016 alle modellen ook online in de verkoop doen. Je kunt dan alles kiezen, en een aanbetaling doen. Alleen de aflevering van die auto’s gaat dan nog via de dealer. Tesla wil het helemaal doen zonder dealers, maar dat is nog wel omstreden want dat mag nog niet helemaal volgens de wet.

bron: RTLz