Skip to main content
De ProoiKranten

Een shakesperiaans bankendrama

By 19 oktober 2013No Comments

Bron: De Tijd
Geschreven door: Maarten Bakker

de-prooi-tv-serie-featureToen de Nederlandse financieel journalist Jeroen Smit kort na de teloorgang van ABN AMRO ?De prooi? schreef, had hij nooit gedacht dat zijn boek tot nog meer drama zou inspireren. Maar na een theaterstuk is er nu ook een driedelige televisieserie op de Nederlandse openbare omroep. ?Als journalist doe ik uiteraard aan waarheidsvinding. De makers van de tv-reeks hebben driftig samengevat en weggelaten, maar het resultaat mag er zeker zijn?, zegt Smit.

Dat zijn boek als uitgangspunt dient, komt volgens de journalist omdat hij zijn relaas over de deconfiture van ABN AMRO heeft opgehangen aan de sleutelfiguren. ?Persoonlijke verhalen lenen zich uitstekend voor pakkend drama. Het hele ver- haal draait om hyperintelligente mannen in pakken die allemaal economie en rechten studeerden en de wereld rationeel bekeken. Maar toen ze in de jaren negentig, het tijdperk van de marktwerking, grote macht toebedeeld kregen, verloren ze het contact met de werkelijkheid.?

De televisiebewerking focust op voormalig ABN AMRO-topman Rijkman Groenink, die volgens Smit aan dezelfde hoogmoed leed als Icarus, de mythologische figuur die naar de zon wilde vliegen en door die tomeloze ambitie neerstortte.?In de dramaserie kondigt hij vlak na zijn aantreden aan dat de Nederlandse bank binnen vijf jaar tot de mondiale top vijf behoort en dan liefst 100 miljard euro waard zal zijn.

Klik hier om het volledige artikel in PDF te downloaden

bron: De Tijd