Skip to main content
Nieuws

Jury Joke Smit-prijs 2015

By 13 juli 2015No Comments

In november wordt de Joke Smitprijs 2015 uitgereikt aan het meest vernieuwende initiatief dat de zelfstandigheid van vrouwen een belangrijke stap verder heeft gebracht. Wie met deze tweejaarlijkse regeringsprijs naar huis gaat moet komende maanden duidelijk worden. Vanaf vandaag kunnen kandidaten voor de emancipatieprijs worden aangedragen op www.jokesmitprijs.nl

De Joke Smitprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instantie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van vrouwen. Dat geldt ook voor personen die door hun actieve inzet landelijk of regionaal vrouwen hebben weten te inspireren om hun positie te verbeteren op de arbeidsmarkt.

Jury Joke Smitprijs 2015

De prijs biedt daarmee een podium voor innovatieve concepten of projecten specifiek op het thema economische zelfstandigheid. De jury bekroont uiteindelijk het beste initiatief. De winnaar ontvangt de prijs uit handen van minister Jet Bussemaker (Emancipatie). De jury van Joke Smit Prijs 2015 bestaat uit voorzitter Herna Verhagen (CEO van PostNL en vorig jaar door maandblad Opzij uitgeroepen tot machtigste vrouw van Nederland), Jeroen Smit (onderzoeksjournalist, hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en auteur van de boeken ?Het drama Ahold? en ?De Prooi: Blinde trots breekt ABN Amro?) en Leontine van den Bos (hoofdredacteur van weekblad Margriet).

Financieel op eigen benen

In Nederland kan ??n op de twee vrouwen financieel niet op eigen benen staan. Reden voor minister Jet Bussemaker, die als onderwijsminister ook verantwoordelijk is voor het emancipatiebeleid, om eerder al afspraken te maken met bedrijven over wat zij gaan doen om de kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren. ?De Joke Smitprijs zet initiatieven die succesvol de positie van vrouwen verbeteren in de etalage. Dat is belangrijk, want wanneer vrouwen financieel zelfstandiger zijn vergroot dat hun keuzevrijheid en verbetert het hun positie in de samenleving. Daar hebben zowel de vrouwen zelf een rol in, maar vooral ook werkgevers. Meer vrouwen moeten de kans krijgen en gestimuleerd worden om hun talenten te ontdekken, te benutten en te verzilveren,? aldus minister Bussemaker.