Skip to main content

Of het nu Theresa May of Andrea Leadsome wordt, Groot-BrittaniĆ« krijgt in ieder geval een vrouwelijke premier. En als dat gebeurt, berichten media meteen over de gezinssituatie en kledingkeuze, terwijl ze dat bij een man nooit zouden doen. ‘Heel ouderwets’, foeterden Jeroen Smit en Yoeri Albrecht in het Mediaforum.

‘Ze heeft een bijzondere schoenensmaak’, kopte het ene medium over Theresa May, andere media benadrukten dat ze kinderloos is. Zaken die over mannelijke politici nooit worden gemeld. Onderzoeksjournalist Jeroen Smit vindt dat media vrouwen nog steeds benaderen vanuit een twintigste-eeuws perspectief: ‘Is deze vrouw wel mans genoeg’ Wat is dit voor vent in vrouwenkleren?? Bij het woord ?leider? denken ze aan mannen, denkt Smit, daarom maken ze grapjes over haar schoenen.

Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, herkent dat: ‘Ook bij Angela Merkel is een hoop te doen geweest om haar jurken, haar kapsel en haar cleavage.’ Ook in Nederland wordt er veel over gepraat: zo wordt er nooit geschreven over het feit dat Mei Li Vos cum laude is gepromoveerd, terwijl er wel wordt geschreven dat ze leuke mantelpakjes draagt, aldus Albrecht.

Bron: ANP

Ferm en aardig

‘In de media vinden we dat leiders vooral ‘ferm’ moeten zijn’, aldus Jeroen Smit. Uit onderzoek blijkt echter dat er van vrouwen iets anders wordt verwacht: ‘Die moeten in eerste instantie vooral nice zijn, ?aardig?, anders is ze een bitch.’ ‘Dit is de reden waarom vrouwelijke politici vaak bijnamen krijgen als ‘iron lady’ of ‘nikkelen Neelie’. ‘Media houden ervan om het allemaal te framen.’

Toch denken beide heren dat het op den duur wel zal veranderen, nu de politiek steeds minder het domein wordt van mannen.

In het Mediaforum praatte Jeroen Smit en Yoeri Albrecht ook over de rol van Facebook bij rampenberichtgeving.