Skip to main content
MediaWeblogs

Smit’s Leiderschap

By 30 november 2010No Comments

Een dirigent opzoeken om zijn ervaringen te gebruiken in de speurtocht naar concepten van eigentijds leiderschap. E?n van de vele invalshoeken die Jeroen Smit gebruikt om nieuw leiderschap in beeld te brengen. Al eerder haalde ik zijn benadering aan, omdat de tv-serie ‘Leiders gezocht!’ een aantal weken geleden begon met de signalering van het ontbreken van voldoende vrouwelijke leiderschap en daardoor meteen mijn aandacht trok.

Op mijn nog nieuwe website – www.heartincompany.nl -? maak ik melding van mijn visie om in samenwerkingen de verbindingen zo te organiseren dat de uitkomst meer is dan de som der delen. Het was leuk ? en bevestigend – om die uitspraak ook uit de mond te horen van Yannick Nezet-Seguin, de internationaal zeer gewaardeerde dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Natuurlijk zijn er veel meer mensen die zo denken over de wijze waarop we kwaliteiten en talenten kunnen bundelen.

Amy Chua benadrukt in haar boek ‘Wereldrijk voor ??n dag’ nogmaals dat Nederland in de Gouden Eeuw haar enorme invloed in de wereld vooral te danken had aan de tolerante openstelling van onze grenzen. Dat is een ander aspect van deze tijd: ophouden met het uitstoten van groeperingen, landen, mensen dus. Hoewel Zwitserland er vandaag via nieuwe wetgeving in is geslaagd om Zwitsers-van-elders alsnog het land uit te kunnen zetten als ze met justitie in aanraking komen. Dat doet toch sterk denken aan een variant op het aloude adagium uit Orwell’s Animal farm: ‘all Swiss are equal, but some are more equal than others’.

Het duurt nog wel even totdat vrouwen evenveel toegang hebben tot de macht en ook totdat ouderen niet meer gezien worden als kostenpost, maar als waardevolle mensen. Als ik morgen wakker wordt hebben we het ook nog niet voor elkaar dat kinderen op school mogen leren wat ze willen leren Maar ik ben heel blij met het groeiend bewustzijn dat ander, lichter, leuker en ‘holistischer’ leiderschap nodig is. Want het huidige leiderschap heeft ons gebracht waar we nu zijn. We kunnen vandaag de dag toch hardop zeggen dat dat leiderschap geen vooruitgang meer teweegbrengt, maar stagnatie veroorzaakt. Omdat ? volgens Einstein – een oplossing nooit gevonden in het veld waarin het probleem is ontstaan, vind ik de serie van Jeroen Smit een zeer adequate reactie op deze tijd.

bron: inekeverdoner.web-log.nl