Skip to main content
Radio

Argos: Onderzoeksjournalistiek als drama

By 1 januari 2013No Comments

Jeroen Smit was op 29 december 2012 te gast bij het VPRO radioprogramma Argos met als onderwerp onderzoeksjournalistiek als drama. Het programma is hieronder terug te luisteren.

In navolging van de papieren successen van onderzoeksjournalistiek over bankencrisis en vastgoedfraude, lopen ook de theatervoorstellingen hierover als een trein. Voor De Verleiders, de toneelversie van het onderzoek naar de vastgoedfraude, is tot ver volgend jaar geen kaartje meer te krijgen en ook De Prooi, een theaterbewerking van het gelijknamige boek over de val van ABN-Amro, trok begin dit jaar volle zalen. In januari komt de vastgoedfraude als drama-serie op de VPRO-televisie en ook voor De Prooi is een televisie-serie in voorbereiding bij de Vara.

Wat is de meerwaarde van drama-bewerkingen van onderzoeksjournalistiek, voegt het een dimensie toe? Wat is de succesformule van dit soort factional fiction en hoe bevalt de samenwerking van journalisten met toneel-en televisiemakers?

In Argos een gesprek met Jeroen Smit, auteur van De Prooi en hoogleraar onderzoeksjournalistiek, Vasco van der Boon, mede-auteur van 2 boeken over de vastgoedfraude, George van Houts, scriptschrijver en acteur van De Verleiders en Joost de Wolf, Hoofd Drama bij de VPRO.

bron: VPRO