Skip to main content
MediaTV

Commentaar Jeroen Smit over nationalisatie SNS Reaal

By 4 februari 2013No Comments

sitestat

SNS Reaal komt volledig in handen van de Nederlandse staat. De nationalisatie van de bank gaat de staat 3,7 miljard euro kosten. Dat maakte minister Jeroen Dijsselbloem (Financi?n) vanochtend in een persconferentie bekend.

Vanavond in EenVandaag: hoe staat het met de eerdere nationalisaties, van bijvoorbeeld ABN Amro, wat is daarvan geleerd en wat heeft het opgeleverd? Met onder meer bedrijfseconoom en journalist Jeroen Smit en politiek commentator Kees Boonman.

Het overheidssaldo verslechtert door de reddingsoperatie in 2013 met 0,6 procent. De staatsschuld loopt met 1,6 procent op. Zonder de ingreep van de overheid zou de bank onherroepelijk failliet zijn gegaan.

Al het spaargeld van spaarders bij SNS Reaal is veilig. De dienstverlening voor de klanten van SNS Reaal met 1,6 miljoen spaarrekeningen en 1 miljoen betaalrekeningen wordt voortgezet en het spaargeld van spaarders is veilig.

De Nederlandse banken betalen in totaal 1 miljard euro mee aan de operatie. Dit gebeurt via een heffing die de banken in 2014 moeten betalen. Topman Ronald Latenstein, financieel directeur Ference Lamp en voorzitter van de raad van commissarissen Rob Zwartendijk treden terug bij SNS Reaal. Zij ‘willen en kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor het nationalisatiescenario’, liet SNS weten.

De totale kosten bestaan voor 2,2 miljard euro aan nieuwe kapitaalinjecties. Daarnaast wordt de eerder verstrekte staatssteun van ruim 800 miljoen euro afgeschreven. Verder kost het op afstand plaatsen van de noodlijdende vastgoedpoot van SNS zo’n 700 miljoen euro.

De bank en verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeel Property Finance zo diep in de problemen geraakt, dat zij niet zelfstandig verder kan. Ook een redding met hoofdzakelijk privaat kapitaal bleek niet haalbaar.

bron: EenVandaag.nl