Skip to main content
Kranten

Een bank is geen gewoon bedrijf’

By 27 oktober 2015No Comments

“Een bank is geen gewoon bedrijf. ABN Amro is geen Heineken.” Oud-journalist en huidig hoogleraar Jeroen Smit hoopt dat beleggers deze les hebben getrokken na de val van ABN Amro en de kort daarop volgende bankencrisis.

Smit bracht de opkomst en ondergang van d? bank tot leven in het boek De Prooi. Het als thriller lezende relaas werd verfilmd als tv-serie en zelfs door Het Nationale Toneel opgevoerd in het theater. “Als een bank wordt gezien als gewoon bedrijf, dan leidt dit tot ongewenste prikkels waarvan we gezien hebben wat die kunnen aanrichten”, noemt Smit als belangrijke les van de blinde ambitie bij ABN Amro letterlijk een wereldbank te worden.

Belangrijke testcase

De beursgang van het nieuwe ABN Amro vormt een belangrijke testcase, concludeert Smit. “Het is d? test voor topman Gerrit Zalm, maar ook voor minister Jeroen Dijsselbloem van Financi?n. Wat hebben we geleerd van de bankencrisis? Hebben de betrokkenen de moed om te kiezen voor eigenaars die zich voor lange termijn aan de bank verbinden? Met name van de politiek vergt dit wat. De schatkist verdient minder als bij de beursgang de nutsfunctie voor de klant centraal wordt gesteld.”

Smit is over dat laatste nog niet geheel overtuigd: “Ik schrok van de recente berichten dat het ministerie rekent op een hoger bedrag bij de beursgang dan de ?15 miljard die Dijsselbloem eerder noemde. Daarnaast sprak Zalm de afgelopen jaren steeds van een stabiel en betrouwbaar rendement bij ABN. Dat klinkt soms bijna als de oude topman Rob Hazelhoff. Die vroeg ooit aan aandeelhouders: ?Wat vindt u een re?el dividend van een bank die niet failliet kan gaan??. Als beleggers een rendement van 15 tot 20% wordt beloofd, dan wordt het weer spannend bij ABN Amro.”

bron: Telegraaf