Skip to main content
Radio

ABN Amro staat weer bloot aan verleidingen

By 20 november 2015No Comments

Wat gaat er met ABN Amro gebeuren nu een gedeelte van de staatsbank naar de beurs is gegaan? Schrijver-journalist Jeroen Smit, die in De Prooi de overname en opsplitsing van ABN Amro in 2007 beschreef, heeft er voorlopig wel vertrouwen in.

“De huidige leiding met bestuursvoorzitter Zalm heeft er alles aan gedaan om de cultuur van de bank te veranderen”, zegt Smit. Hij noemt de belofte van een rendement van 9 tot 12 procent vertrouwenwekkend.

Maar, vraagt Smit, wat doe je als concurrerende banken straks een rendement van 20 procent beloven? “Dan zeggen aandeelhouders dat ze ook 20 procent willen hebben en zo niet, dan zijn ze weg. Is de cultuur sterk genoeg om dat te weerstaan?”

Verleidingen
Onder Zalm zal de bank volgens Smit niet snel buigen, zoals vroeger. “De bank ging geloven dat het tevreden stellen van de aandeelhouders voorop moest staan. Toen ging het mis, want een systeembank mag niet omvallen. Maar als er te grote risico’s worden genomen is de belastingbetaler de klos.”

Ook de beleggers die vandaag aandelen kopen, zullen niet meteen het onderste uit de kan eisen. Smit: “Maar de omstandigheden kunnen veranderen. Wat gebeurt er als er in de toekomst een andere leiding is. Hoe gaan die om met al die verleidingen?”

Zolang de Staat nog aandeelhouder is, krijgt ook minister Dijsselbloem daarmee te maken, zegt Smit. “Stel dat de aandeelhouders vinden dat de top meer moet verdienen omdat die te karig wordt beloond. Als Dijsselbloem dat verhindert, lopen de beleggers weg. Dat kan de overheid bij een staatsbelang van 80 procent miljarden schelen.”

Ambitie
Smit verwacht niet dat de beursgang het begin is een nieuwe internationale megabank, zoals ABN Amro tot 2007 was. De buitenlandse tak werd toen overgenomen door het Spaanse Santander, de zakenbank ging naar Royal Bank of Scotland en het Nederlandse bankbedrijf kwam in handen van het Belgische Fortis.

Fortis vertilde zich eraan en de staat moest te hulp schieten. Het is dit onderdeel dat vandaag voor 20 procent naar de beurs gaat. “ABN Amro is een heel Hollandse bank geworden. De winst wordt voor 80 procent in Nederland verdiend. Ik geloof niet dat het de ambitie is om weer een heel grote organisatie te worden. De wereld zit daar niet op te wachten.”