Skip to main content

Marijn Dekkers (62) stapt per direct op als voorzitter van het Unilever-bestuur. Na het vertrek van Paul Polman als ceo eind 2018 zijn de twee belangrijkste Unilever-functies niet langer in Nederlandse handen. Dekkers slaagde er vorig jaar niet in het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern naar Rotterdam te verhuizen.

bron: FD
door: Job Woudt

Dekkers wordt opgevolgd door de Deen Nils Smedegaard Andersen, die in zijn geboorteland ceo was bij het transportconcern A.P. Moller-Maersk en bierbrouwer Carlsberg. Andersen zit sinds 2015 in het Unilever-bestuur. Sinds vorig jaar is hij president-commissaris van verfconcern Akzo Nobel. Paul Polman werd per 1 januari opgevolgd door de Schot Alan Jope.

Meer tijd voor eigen investeringsmaatschappij

UnileverUNA€53,48-0,41% maakte het vertrek van Dekkers woensdagochtend bekend. De Nederlander, voormalig topman bij het Duitse chemieconcern Bayer, was slechts drie jaar Unilever-voorzitter. Dekkers zegt meer tijd te willen besteden aan zijn eigen bedrijf Novalis LifeSciences, een investerings- en adviesorganisatie op het gebied van biotech dat hij na zijn vertrek bij Bayer in 2016 oprichtte. Intussen telt Novalis acht deelnemingen.

De geboren Tilburger blijft wel aan als commissaris van Unilever. ‘Mijn beslissing om een stap terug te zetten is een moeilijke geweest’, aldus Dekkers in een persverklaring. ‘Maar ik zie er naar uit om Unilever succes op succes te laten behalen onder het voorzitterschap van Nils.’

Unilever kent een zogeheten one tier board, een bestuursvorm die in Nederland weinig voorkomt maar in het Verenigd Koninkrijk en de VS gebruikelijk is. Naast een uitvoerende ceo staat het bestuur van de vennootschap onder leiding van een niet-uitvoerend voorzitter. Zo’n functie geeft ruimere bevoegdheden en is in de regel tijdrovender dan die van president-commissaris in Nederland.

Tegenstand bij verhuisplan Rotterdam

Dekkers stuitte vorig jaar veel op weerstand onder met name de Britse aandeelhouders om van Unilever een puur Nederlands bedrijf te maken, met het hoofdkantoor in Rotterdam. Het plan tot deze zogeheten ‘unificatie’ was gekoppeld aan de toenmalige kabinetsvoornemen om de dividendbelasting af te schaffen. Britse beleggers vreesden echter dat Unilever zijn plaats in de veelgebruikte Britse aandelenindex FTSE-100 zou kwijtraken. Een deel van de professionele beleggers moet verplicht in FTSE-aandelen beleggen.

‘We zien het als een enigszins positieve stap, omdat Dekkers onlosmakelijk is verbonden met het mislukte plan’, zei analist de Britse Eddy Hargreaves van Investec Wealth & Investment woensdag tegenover persbureau Bloomberg.

Intensieve baan

‘De unificatie heeft hij verloren en mijn indruk is dat Dekkers zich dat aantrekt’, stelt journalist Jeroen Smit, auteur van het recent verschenen boek Het Grote Gevecht over Unilever. Hij stelt vast dat de nieuw aangetreden ceo Alan Jope intussen voldoende is ingewerkt. Dat maakt het een logisch moment voor Dekkers om een stap terug te zetten en zich meer te richten op zijn eigen bedrijf.

Met een Schot en een Deen in het top-tandem is het de vraag of Unilever het unificatieplan van vorig jaar uit de kast trekt. Smit rekent erop dat een eenwording van Unilever binnen afzienbare tijd, mogelijk al in 2020, weer op de agenda komt. Maar Rotterdam is niet langer in beeld als hoofdzetel. ‘Er is hiervoor geen begin van een aanwijzing.’ Alleen een chaotische brexit of het alsnog afschaffen van de dividendbelasting in Nederland kunnen hier volgens Smit nog verandering in brengen.

foto’s: Frans Berkelaar / Can Pac Swire