Skip to main content
  1. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

  2. Oek de Jong: Zwarte schuur; Atlas Contact

  3. Dirk De Wachter: De kunst van het ongelukkig zijn; Lannoo Campus

  4. Jeroen Smit: Het grote gevecht; Prometheus

  5. Frits Spits: Alles lijkt zoals het was; Luitingh-Sijthoff

  6. Didier Conrad en Jean-Yves Ferri: Asterix – De dochter van de veldheer

  7. Griet Op de Beeck: Let op mijn woorden; Prometheus

  8. Fokke Obbema: De zin van het leven; Atlas Contact

  9. John le Carré: Spion buiten dienst; Luitingh-Sijthoff

  10. Jussi Adler-Olsen: Slachtoffer 2117; Prometheus

bron: Volkskrant

Als we eens #lekkertellen gingen, dan zouden we moeten constateren dat er deze week maar één vrouw in de Volkskrant Toptien staat: Griet Op de Beeck, met Let op mijn woorden. Slechte score. De CPNB Bestseller 60 doet het in die zin beter, met behalve Op de Beeck (op 9) Lucinda Riley’s Zeven zussen op 6 en Sneeuwexpress van Suzanne Vermeer op 4 (alhoewel achter dat pseudoniem zomaar eens een man zou kunnen zitten).

De Volkskrant Toptien heeft dan wel weer het 38ste Asterix-album, De dochter van de veldheer. Het is de allereerste Asterix waarin de hoofdrol is weggelegd voor een vrouwelijke held: de rebelse puber Adrenaline, die – op de vlucht voor de Romeinen na een door haar vader verloren veldslag – in het Gallische dorpje terechtkomt en daar de boel op stelten zet. Geen blonde femme fatale zoals Obelix’ liefdesobject Walhalla, maar een Gretha Thunberg-achtig type met een rode vlecht.

Een heel ander personage in ieder geval dan Maris Coppoolse, de macho uit Oek de Jongs Zwarte schuur (op 2 in de Volkskrant top). Of Nat, de 47-jarige veteraan van de Britse geheime inlichtingendienst, uit de nieuwste John le Carré: Spion buiten dienst (9). Of de analisten, beleggers, ceo’s en miljardairs die Jeroen Smit in Het grote gevecht (4) beschrijft.

De boekentip van Willeke van der Meer (Boekhandel Kooyker): Jens Christian Grøndahl, De storm (Meulenhoff)

Ik kijk altijd reikhalzend uit naar een nieuw boek van Jens Christian Grøndahl. Zijn specialiteit is het beschrijven van het emotionele leven van zijn personages, en dat is weer gelukt in De storm: een schitterend verhaal over de kwetsbaarheid van het leven en de liefde, maar ook over actuele thema’s zoals de macht van de sociale media. Schrijver Adam Huus en zijn vrouw Harriet rijden door een hevige storm van Kopenhagen naar Jutland om voor de dementerende vader van Harriet te gaan zorgen – maar dit blijkt niet het enige te zijn waardoor hun leven drastisch wijzigt.