Skip to main content
De ProoiMediaTV

Jeroen Smit en Mark Rietman over toneelbewerking De Prooi

By 28 februari 2012No Comments

De Prooi, het succesvolle boek van onderzoeksjournalist Jeroen Smit over de gebeurtenissen die leidden tot de val van ABN-AMRO, is bewerkt tot een toneelstuk door het Nationale Toneel. Mark Rietman speelt in deze bewerking de rol van Rijkman Groenink.

Waarom verloor het management de greep op de toekomst van ABN Amro? Waarom is de logische fusie met ING niet gelukt? Deze vragen en meer bespreekt Smit in zijn boek. Het toneelstuk de De Prooi is het verhaal over hoe arrogantie, narcisme, besluiteloosheid en roekeloze ambitie een Nederlands instituut vernietigden. Vooral de rol van Groenink staat hierin centraal. Hij was tot 2007 voorzitter van de Raad van Bestuur, zijn vertrek bij ABN Amro hing samen met de overname door drie buitenlandse banken. Groenink werd bekritiseerd omdat hij niet voldoende zou hebben gepresteerd maar wel vertrok met verschillende premies in zijn zak.

Mark Rietman is behalve van verschillende toneelstukken ook bekend van films zoals De Storm, Ik omhels je met 1000 armen, Ober en de televisieserie Vuurzee. Jeroen Smit was als onderzoeksjournalist onder andere verbonden aan het Algemeen Dagblad en het tv-programma Nova. Hij schreef naast De Prooi ook Het Drama Ahold.

De Prooi is vanaf 6 maart te zien in verschillende theaters. Bekijk hieronder een trailer van de voorstelling.

bron: http://pauwenwitteman.vara.nl