Skip to main content
KrantenLeiders GezochtMedia

Jeroen Smit gaat op zoek naar het nieuwe leiderschap

By 13 november 2010No Comments

Door falend leiderschap zitten we nu wereldwijd met de gebakken peren.

Vandaar dat het tijd wordt voor nieuw leiderschap in het bedrijfsleven, vindt journalist Jeroen Smit. Maar hoe moet dat er uitzien? In de NTR-serie Leiders gezocht gaat hij op zoek naar een antwoord. En Smit weet waar hij het over heeft. In zijn bestsellers Het drama Ahold en De prooi, blinde trots breekt ABN Amro beschrijft hij hoe bestuurders van grote bedrijven ten prooi vallen aan narcisme, hebzucht en hoogmoed. Ondeugden die ook deels ten grondslag liggen aan de economische malaise. Volgens Smit voldoet het oude type bestuurder niet meer, die als slimste komt bovendrijven en zijn ondergeschikten vertelt hoe het moet. Dat soort leiderschap heeft zich sinds de internetzeepbel en kredietcrisis zelf de das omgedaan.

In Leiders gezocht reist Smit de wereld rond, op zoek naar mensen die kunnen aangeven waar het is misgegaan en vertellen hoe het w?l zou moeten. Met zwier en open vizier gaat de journalist te werk, waarbij hij niet schroomt zijn gesprekspartners intieme vragen te stellen. En hij bezigt klare taal die in een wereld vol wollig jargon een verademing is.

In de eerste aflevering ging het over de noodzaak van meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Niet dat vrouwen beter leiding zouden geven dan mannen, maar ze kijken anders naar de wereld, hun inbreng is verfrissend.

In de tweede aflevering, De beteugelde leider, begint Smit zijn reis bij het kasteel van Versailles, waar onder anderen Lodewijk de XIV resideerde. De Zonnekoning is h?t symbool voor hoogmoed, macht en hebzucht. En volgens Smit zit er in ons allemaal een zonnekoninkje verscholen: “Zodra we succesvol worden stijgen we op en gaan we geloven in onze eigen waarheid. Zonder correctie gaat het mis en komen ondeugden aan de macht. Dan worden we narcistisch, arrogant, hoogmoedig en verliezen we het zicht op de werkelijkheid. En gaat het helemaal mis.”

Volgens psychoanalyticus Manfred Kets de Vries, die veel leiders op zijn sofa ontvangt, moeten goede leiders weten waar ze minder sterk in zijn en mensen kunnen aantrekken die de leemtes opvullen. “Zoals er geen baby is zonder moeder, is er geen leider zonder context.” Jeroen van der Veer, lang de bekendste president-directeur van Nederland (bij Shell), wijst op het grote belang van een stabiel thuisfront met een corrigerende en ontnuchterende inbreng: “Mijn dochters kunnen zeer ongezouten kritiek spuien.”

bron: BN/De Stem