Skip to main content
Leiders GezochtMedia

Jeroen Smit: tijd voor leiders met visie

By 9 november 2010No Comments

Twee bestsellers schreef Jeroen Smit over veelgeprezen Nederlandse topmannen die hun bedrijf aan de rand van de afgrond brachten. In een tv-serie gaat hij nu op zoek naar een nieuw leiderstype. ?Als een ceo zegt dat alle neuzen ?dezelfde richting op staan, pas dan maar op.?

De Prooi, Jeroen Smits ?bestseller over de teloorgang van ABN Amro, is een echt anti-?managementboek, tjokvol voorbeelden van hoe het n?et moet. Denk aan ceo Rijkman Groenink die tijdens een teambuildingsessie in ?Marokko een ?medebestuurslid voorbijscheurt die met ?panne in de woestijn staat. Of een ?directeur die op een feestje een onder?geschikte op staande voet ?ontslaat omdat zijn vrouw een hem ?onwelgevallige ?opmerking maakt.

Het boek, waarvan 250.000 exemplaren zijn verkocht, geeft een ontnuchterend kijkje achter de schermen van de top van het bedrijfsleven, waar ?kinnesinne, ?achterdocht, grootheidswaan en ?pijnlijke onkunde een gerenommeerd bedrijf om zeep helpen. Smit sprak ruim 200 ?topmensen voor zijn boeken (voor De Prooi schreef hij Het Drama Ahold, dat grofweg dezelfde ?ellende laat zien, maar dan bij een retailgrootmacht). ?Een ?uitermate ?homogeen gezelschap?, vat hij die ?mensen samen. ?Witte mannen ? ik heb slechts 5 vrouwen gesproken ? van ?tussen de 40 en 70 jaar die rechten of economie hebben gestudeerd. De leiders van de 20ste eeuw. Niet de mensen waar we nu behoefte aan hebben.?

Lees het volledige artikel op de Management Team website