Skip to main content
MediaTV

Jeroen Smit over het leven van Albert Heijn

By 15 januari 20112 Comments

Gisteren overleed Albert Heijn op 83-jarige leeftijd in zijn woning Pudleston Court in Engeland. De kleinzoon van de oprichter van de gelijknamige supermarktketen bracht als topman van 1962 tot 1989 het concern tot ongekende hoogte. Albert Heijn werd benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij werd tevens in Belgi? benoemd tot Commandeur in de Orde van Leopold II.

Journalist Jeroen Smit deed voor zijn boek Het Drama Ahold honderden interviews met bijna 70 direct betrokkenen. Het boek gaat, naast de problematiek rondom het concert Ahold, ook over de twee broers: Albert en Gerrit Jan Heijn. Zij bouwden een familiebedrijf uit tot een begrip in Nederland. Ook de ontvoering van Gerrit Jan Heijn komt aan bod in het boek. Een jaar na de val van Ahold verscheen het boek en Smit mocht hiervoor de M.J. Brusse-prijs in ontvangst nemen.

Eind vorig jaar was Smit te zien in de NTR-serie Leiders Gezocht. Met het in het achterhoofd de lessen over falende leiders bij Ahold en ABN/AMRO vraagt Smit zich af: ?wat voor leiders zijn er nodig, waar zitten ze en wat moeten ze doen??. Vanavond zal Smit ingaan op het leven van topman Albert Heijn.

Bekijk hier de uitzending van Pauw & Witteman met Jeroen Smit over het NTR-programma Leiders Gezocht.

2 Comments

 • Harrie van den Berg schreef:

  Albert Heijn in De memoires van een optimist vond ik zo inspirerend.:?ls ik met een Engelsman spreek, spreek ik Queen’s English. Als ik met een Amerikaan spreek..”.
  Heer Heijn noemde zichzelf papegaai in taalopzicht en had duidelijk met alles een optimistich doel voor ogen.

  Ik had de man graag eens willen onmoeten, u deed het heer Smit. Komt er nog een
  boek van uw hand over onze Nederlandse zakelijke legacy met mensen als heer Heijn, de heren Fentener-Van Vlissingen, W.A. Scholten. Plesman?

  Groet, Harrie van den Berg

 • Rob Adank schreef:

  Geachte heer Smit, beste Jeroen,

  Respect voor u ?n onze Nationale held.

  Tot het einde toe heeft Albert Heijn immers in vele opzichten op de kleintjes gelet. Geweldig is bovendien uw verhelderende boek over die allergrootste deceptie in de persoonlijke levensgeschiedenis van de heer Heijn. U heeft dit historisch dieptepunt glashelder beschreven. Per saldo is als gevolg hiervan, voor vele kleine- en internationale relaties van Albert Heijn, transparant en op zeer begrijpelijke wijze de historische ‘AH-erlebnis zu verf?gung gestellt?.

  Louterend is tevens uw 2e bijdrage aan onze Nederlandse geschiedenis. Koning Willem I heeft in 1824 onze ooit zo solide- en vertrouwenwekkende organisatie tot leven geroepen. 100% authentiek Nederlandse wortels in onze krachtige economie!

  …tot ons land zelf ?die Prooi? werd door vertwijfelde reddingsactied en bedenkelijke (ABN) gifpillen, waar wij voorlopig mee in onze Nationale maag zitten. Dank voor uw heldere beschrijving van zovele onmiskenbare beerputten en -slangenkuilen.

  Graag wijs ik u tot slot op het ’toekomst bestendig prikkelende’ Stakeholderslab van Henk Noort; zie http://www.stakeholderslab.nl/?p=1604

  Ik hoop dat dit bericht u interesseert en terloops zou kunnen inspireren bij verder vervolgonderzoek. Via mijn Google+ is enig aanvullend- en samenhangend inzicht beschikbaar gesteld.