Skip to main content

Jeroen Smit is te gast bij Roelof Hemmen op BNR over het boek ‘Nog lang en gelukkig’ dat hij schreef met Laurentien van Oranje.

De leiders van bedrijven en leiders in de politiek zijn te veel bezig met de waan van de dag. Met koersen, omzetten, peilingen. Daar gaat het mis, stelt Jeroen Smit op BNR. Prinses Laurentien is een paar jaar geleden een organisatie begonnen die bedrijven uitnodigt om kinderraden te installeren. Kinderen van 10 tot 12 jaar buigen zich binnen het bedrijf over vraagstukken en komen dan met verrassende invalshoeken en adviezen. “Kinderen hebben geen agenda. Maar ze hebben al wel een heel duidelijk idee over de wereld. En ze zijn heel intu?tief en helder”, zegt Smit.

Oranje-en-Smit-Nog-lang-en-gelukkig-150x240Voor het boek interviewden Smit en prinses Laurentien onder andere Frans Timmermans, Wiebe Draijer van de Rabobank, Neelie Kroes, Paul Polman van Unilever en Ahmed Aboutaleb. “Dit zijn mensen die het goed willen doen. Ze willen zich ontfermen over de grote issues en de lange termijn. Dat willen ze echt. En ze worden beperkt in de ruimte om dat ook echt te doen. Ze willen ?cht meer luisteren, maar er wordt van ze verwacht dat ze meer praten. Die koers moet omhoog en daarna praten we wel verder. Maar ze willen zich echt over meer ontfermen dan winst en omzet alleen”, zegt Smit over de interviews die hij voor het boek had.

Een meisje van 11 die in het boek naar voren komt, kwam bijvoorbeeld bij Neelie Kroes met hele simpele adviezen. “Haast is echt niet handig. Het brengt je uiteindelijk toch in de problemen. Zorg ervoor dat je op schema bent, dan heb je ook geen haast nodig. En neem de tijd om dit te oefenen.”

Het boek ligt inmiddels bij (online) boekhandels.

One Comment

 • Leendert-jan schreef:

  Beste Jeroen Smit,

  Leuk artikel en ik ben benieuwd naar het boek. Het is mooi dat Laurentien de kinderen op gelijkwaardig niveau met volwassenen helpt te komen. Dit is ook ons streven!
  Wij van ConsultingKids zijn samen met de stichting van Laurentien en nog 1 andere speler (‘de raad van stuur) in Nederland toch de enige organisaties die hierin werken. In mijn ofen is het dan ook een gemiste kans om niet verder dan Laurentien te kijken.
  Dus ik nodig je uit om ook met ons te komen kennismaken! Kom gezellig langs om over onze activiteiten en impact te praten en een vervolg te maken op dit boek. Zo blijf je dan niet alleen hangen bij de prinsessen van het land, maar ook de andere organisaties (die volledig afhankelijk zijn van goed ondernemerschap) die dit doel na streven een kans geeft om in de aandacht te komen.
  Ik kijk er erg naar uit om van je te horen en weet zeker dat dit genoeg nieuwe informatie oplevert voor een prachtig vervolg. 🙂
  Je reactie wordt erg gewaard en we kijken uit naar je belletje!

  Mvg,

  Leendert-jan Doornbos