Skip to main content
Leiders GezochtMedia

Leiders Gezocht

By 4 november 2010No Comments

Hij schreef twee succesvolle boeken over Ahold en ABN Amro en presenteerde af en toe Nova en Buitenhof. Vier vragen aan Jeroen Smit.

Heb je de ideale leider gevonden?
“Nee, maar dat is ook niet het doel. Ik heb bij grote bedrijven gezien, dat er te weinig diversiteit is in de top. Het zijn overwegend mannen die rechten, economie of bedrijfskunde hebben gestudeerd. Zij richten zich vooral op de korte termijn, leggen het beleid van bovenaf op en staan heel ver van de werkvloer af. Maar blijkbaar werkte die top-downbenadering niet of niet meer. Deze serie is een zoektocht naar de kwaliteiten die een leider anno nu moet hebben.”

Hoe is het idee ontstaan?
“Het programma is als het ware een verlengstuk van mijn boeken. Daarin heb ik via reconstructies blootgelegd wat er is misgegaan bij twee grote bedrijven. Een logisch gevolg is dat je gaat zoeken hoe het w?l moet.”

Hoe was deze tv-ervaring voor jou?
“Spannend. Ik had al wat ervaring met presentatiewerk, maar nu ben ik echt een host, moet ik tegen de camera praten. Met mijn boeken ben ik gewend dat ik de regie volledig in handen heb; nu had ik te maken met een producent, een regisseur, een eindredacteur. Ik moest vertrouwen op hun kennis en ervaring. Maar het resultaat mag er zijn.”

Over welke aflevering ben je het meest tevreden?
“De aflevering over de impact van technologie op leiderschap heeft me het meest verrast. Daar had ik me nog niet in verdiept en het blijkt verdraaid interessant. Het gaat onder andere over de invloed van sociale media als Twitter en Facebook op de werkvloer en de software van Philip Rosedale. Straks zijn functioneringsgesprekken overbodig en moet de baas op zoek naar een andere rol.”

bron: Televizier